Behandel aanbod
-
Schematherapie is effectief gebleken bij de behandeling van hardnekkige psychische klachten of patronen. Zoals bij hardnekkige vermijdende, afhankelijke , dwangmatige of borderline persoonlijkheidstrekken.
Je persoonlijkheid kun je zien als de manier waarop je kijkt naar jezelf, naar anderen, en naar gebeurtenissen. Als er bij jou sprake is van hardnekkige patronen of van persoonlijkheidproblematiek dan kijk je zo naar deze zaken dat je op meerdere leefgebieden (zoals in je relatie, sociale contacten, op je werk) vastloopt.
Schematherapie is een bewezen effectieve behandeling voor persoonlijkheidsproblematiek. Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Vereniging voor Schematherapie, www.schematherapie.nl.
-
Traumatherapie bestaat altijd uit verschillende behandelingen die op jouw hulpvraag worden afgestemd. Bij trauma werk ik met verschillende therapievormen, onder andere EMDR, ImR (Imaginatie met rescripting), exposure (blootstelling). Daarnaast is psycho-educatie vaak een onderdeel van de traumabehandeling.
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een effectief bewezen behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken. Dit is een therapievorm, waarbij iemand zijn trauma herinnering vertelt, terwijl tegelijkertijd zijn aandacht van links naar rechts naar links etc. wordt getrokken. Door middel van EMDR worden de heftige emoties die aan het trauma verbonden zijn veranderd.
ImR staat voor Imaginatie met rescripting, een techniek waarbij je geholope wordt op een andere manier naar traumatische herinneringen te kijken en zo de betekenis van die ervaring te veranderen. ImRs geeft je ook de mogelijkheid om de gevoelens, behoeftes en acties te uiten die je op dat moment moest onderdrukken. Binnen deze techniek herschrijf je als het ware je herinnering, samen met de therapeut. Je beeldt je in hoe je zou willen dat de gebeurtenis afloopt en je verbeeldt je ook dat je dit uitvoert. Hierbij maak je contact met je eigen behoeften, maar leer je ook om gedrag te verbinden aan je gevoel. Je leert bijvoorbeeld om gevoelens van machteloosheid of boosheid handen en voeten te geven en hiermee om te gaan.
-
Eén van de belangrijkste behandelmethodes is cognitieve gedragstherapie.
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie die je leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. Cognitieve gedragstherapie gaat er van uit dat problemen beïnvloed en in stand gehouden worden door iemands gedachten en gedrag. Door het onderzoeken, bespreken en veranderen van dat gedrag en die gedachten nemen de psychische klachten af. Tijdens de behandeling werk je actief met de behandelaar samen om tot een verbetering van je klachten te komen. Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van gedragstherapie en cognitieve therapie.
-
ACT (Acceptence and Commitment Therapy)
In ACT leren we iemand zich te richten op zaken die ze op directe wijze kunnen beïnvloeden, zoals hun eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct beïnvloedbaar zijn, zoals emoties en gedachten.
Dit houdt in een acceptatiegerichte houding ten aanzien van deze emoties en gedachten. ervaringen met verschillende vormen van oefeningen duidelijk gemaakt.
-
Ervaar je momenteel stress is in je leven en merk je dat je stemming er wel eens onder lijdt? Dat je in minder kan genieten of kan ontspannen dan je zou willen? Of misschien is er niet zoveel stress op dit moment maar wil je graag je leven met meer rust en aandacht leiden...Of misschien ben je al bekend met mindfulness-beoefening maar merk je dat het moeilijk is om het in het dagelijks leven toe te (blijven) passen...Een training mindfulness of –aandachtstraining kan dan een belangrijke ondersteuning en hulp zijn.
Wat is mindfulness?
Mindfulness is: opmerkzaam of aandachtig zijn. Mindfulness leert je om met open aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu, op een vriendelijke en niet-oordelende manier.
Doel van de training:
Tijdens de training leren deelnemers:
• eerder signalen herkennen van automatische, niet helpende, reacties op stress in het algemeen en meer specifiek van stresssignalen in het werk;
• op een andere wijze naar stress en stressbronnen te kijken en er op een andere manier mee om te gaan.
Veelgenoemde effecten van de training:
• opmerkzaamheid, concentratie en kalmte nemen toe;
• doordat er meer flexibiliteit in de reacties op stress ontstaat worden
relaties met anderen, ook op het werk, rustiger en minder reactief;
• Het niet oordelende karakter van mindfulness helpt behalve bij stress ook om effectiever om te gaan met moeheid, pijn en/of gezondheidsklachten.
• door op een andere manier met stress om te gaan ontstaat er ruimte voor creativiteit in het bedenken van oplossingen.
Samengevat ontwikkelt mindfulness het vermogen om gewoontepatronen te doorbreken in denken, voelen en handelen.
Inhoud van de cursus:
Het cursusprogramma volgt de lijn van de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)-cursus zoals ontwikkeld door J.Kabat-Zinn. Dit gebeurt in acht wekelijkse groepssessies van 2,5 uur plus een oefendag.
Er is een systematische opbouw van formele meditatie oefeningen zoals bodyscan, mindfulness yoga, zit- en loopmeditatie en informele aandachtsoefeningen. Alle gericht op toepassing in het dagelijks leven en werken. Tijdens de bijeenkomsten is aandacht voor uitwisseling en vragen m.b.t. het oefenen. Er wordt ingegaan op het omgaan met dagelijkse stress (momenten). Van de deelnemer wordt verwacht dat hij/zij 30-45 minuten, zes dagen per week, thuis oefent. Hiervoor ontvang je cd’s en een oefenmap
Start training:
Praktisch
kosten: €, inclusief cursusmap, cd’s, voorgesprek en oefendag).
Deelnemers:4 tot 8
Inschrijven tot uiterlijk:
Locatie: wordt nog bekend gemaakt
Een deel van de kosten kunnen via de zorgverzekering worden vergoed.
-
Item description